Dit is Lekker! Suriname

Geschreven door Redactie

"Ik kwam als jong ventje al bij Surinamers over de vloer. Maar de eerste keer dat ik binnen kwam moet ik naar buiten en opnieuw aanbellen", vertelt Mo Hersi. "Ik sprak de moeder aan met 'hoi' en dat is binnen de Surinaamse cultuur toch echt niet de bedoeling. Toen ik opnieuw binnenkwam zei ik 'dag mevrouw', toen was alles goed en kreeg ik de meeste lekkere hapjes."

Almere telt 150 verschillende nationaliteiten. Mo Hersi die uit Ethiopië komt gaat voor ons deze weken verschillende culturen in Almere. In deze nieuwe serie van 'Dit is Lekker!' is de belangrijkste vraag: wat eten jullie eigenlijk? 


De Surinaamse Sophie Hiwat woont al lang in Nederland, maar nog niet zo lang in Almere. "Ik kwam uit Amsterdam en voel mij eigenlijk nog steeds niet zo thuis in Almere. Ik krijg hier af en toe discriminerende opmerkingen naar mijn hoofd en dat was ik niet gewend in Amsterdam." 


Pindasoep 

De maaltijd bij Hiwat begint met een lekkere pindasoep met kip en tomtom. "Dit laatste zijn bolletjes van bakbanaan en is heel smakelijk", zegt Hiwat. Na de soep volgt rijst met bruine bonen en zoutvlees.


"Wat leuk is trouwens om te weten is dat wij in Suriname vlees altijd wassen voordat we het bakken. In Nederland gooien ze het zo in de pan, iets wat ik niet snap want ik vind dat niet fris", vertelt Hiwat. 


Toekomst 

Over de toekomst denkt Hiwat niet veel na. "Ik leef bij de dag. Zeker als je ouder wordt heeft het geen zin om plannen te maken voor over een jaar. Je moet eerst maar eens zorgen dat je morgen gewoon wakker wordt", vertelt Hiwat met een glimlach.



Onze Ambassadeurs