Flevolandse boeren klaar voor actie in Den Haag

Geschreven door Redactie

Enkele honderden boeren uit Flevoland zijn in Den Haag aangekomen om mee te doen aan het landelijke protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Dat zegt Mick Tinga, een van de woordvoerders van Farmers Defence Force (FDF), de groep boeren die deze actie heeft georganiseerd. 

Vanuit alle windhoeken van Nederland zijn de boeren naar Den Haag getrokken. En volgens Tinga zijn er nog zo'n 1000 trekkers onderweg. Als die zich bij de andere boeren gevoegd hebben, zouden er tussen de 7500 en 10.000 boeren klaarstaan om actie te voeren. Ze hebben hun trekkers dit keer niet op het Malieveld geparkeerd, want dat mocht niet, maar wel op andere plekken in Den Haag. Zoals op de Koekamp, en zelfs op het strand van Scheveningen staan lange rijen tractoren. "De gemeente Den Haag kan nu zien dat de boeren helemaal niet verkeerd zijn en dat wanneer ons het recht op protesteren gegeven wordt, dat wij dan ook meewerkend zijn." 

'Uit hun leugens lullen' 

Volgens de woordvoerder van FDF staat er een heel programma klaar en gaan straks eerst woordvoerders uit allerlei betrokken sectoren de boeren toespreken. Er was ook ruimte voor verantwoordelijk minister Carola Schouten en minister-president Marc Rutte ingeruimd, maar die zijn volgens Tinga in geen velden of wegen te bekennen: "Ik denk dat ze aardig zenuwachtig zijn geworden en dat ze misschien wel niet meer weten hoe ze zich uit hun leugens moeten lullen." 

Ondanks dat is volgens de FDF'er de sfeer al de hele dag goed: "Zowel onderweg naar Den Haag als in de hofstad zelf reageerden mensen gewéldig! Ze stonden te juichen langs de kant, ook hier komen mensen een praatje met ons maken en krijgen dan van ons koffie en een cocktailworstje."  

De boeren mogen niet over de snel- en autowegen rijden en dat ging op de heenweg goed, omdat ze verspreid over de dag richting westen reden: "We waren goed voorbereid en wisten wat voor weggetjes we moesten nemen. In Den Haag liep het wel vast, maar dat was te verwachten."  

Terugweg over de snelweg 

Toch is Tinga van plan om aan het einde van deze actiedag de kortste route naar huis te nemen: "Als die 10.000 trekkers allemaal Den Haag weer uit moeten rond de klok van vijf uur, terwijl iedereen naar huis wil, dan wordt dat een grote chaos. Over de snelwegen is op dat moment gewoon het veiligst, het makkelijkst en het snelst. Voor iedereen is het een lange dag. En ik heb er nog niets over gehoord, maar ik hoop persoonlijk dat de politie meewerkt." 

Onze Ambassadeurs