Oplichting via WhatsApp

Geschreven door Redactie

Het gebeurt steeds vaker: een vriend of familielid verstuurt een bericht dat hij dringend financiële hulp nodig heeft. Je wordt gevraagd om snel geld over te maken.

Achteraf blijkt het account van deze vriend gehackt te zijn of is een vals account of nieuw telefoonnummer gebruikt door een oplichter. Dit wordt ook wel ‘vriend-in-noodfraude’ genoemd en het gebeurt vaak via WhatsApp. Onthoud altijd: appt een bekende je om geld? Betaal nooit voordat je diegene hebt gebeld of persoonlijk hebt gesproken. Wees kritisch met het delen van persoonlijke gegevens.

Ken je iemand die hier weleens mee te maken heeft gehad? De politie roept iedereen op zich te melden, ook als ze geen slachtoffer geworden zijn. Het advies is ook om dan contact op te nemen met de fraudehelpdesk en met de bank.