Nog veel vragen over advies zorgverkenner Leerink

Geschreven door Redactie

Is de aanrijtijd van 45 minuten straks haalbaar in onze provincie? Wie gaat de vervoerskosten van chronische zieken betalen? Wat als grote incidenten zich voordoen tijdens grote evenementen in Flevoland? En krijgt Urk permanent twee ambulances?

Deze en nog veel meer vragen werden dinsdagavond in het provinciehuis gesteld door Flevolandse politici aan de zorgverkenner Bas Leerink. Hij heeft in opdracht van minister Bruins voor Medische Zorg onderzocht hoe de zorg in Flevoland in de toekomst georganiseerd moet worden. Volgens Leerink is de terugkeer van een volwaardig ziekenhuis in Lelystad met spoedeisende zorg en acute verloskunde onhaalbaar, onbetaalbaar en daarmee onverantwoord.

Provinciale Staten en de gemeenteraden van Lelystad, Urk, Noordoostpolder en Dronten waren uitgenodigd om te luisteren naar de uitleg van Leerink. Almere en Zeewolde waren niet uitgenodigd. Deze gemeenten hebben aangegeven de ontwikkelingen op afstand te willen volgen. In totaal werden er vijftig vragen gesteld over het advies van de zorgverkenner.

Zorgtafel

Na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen en de overname door St Jansdal uit Harderwijk, moet Flevoland nadenken over een andere inrichting van de zorg. Binnenkort wordt de zogenoemde zorgtafel opgericht. Onder leiding van een onafhankelijke voorzitter worden verschillende gesprekken gevoerd met de belangrijkste spelers in de zorg. Ook de Tweede Kamer moet zich nog buigen over het advies van Leerink.

Onze Ambassadeurs