Bizar en gevaarlijk gedrag op A6

Geschreven door Redactie

Bizar, zo omschrijft verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen het gedrag van verkeerd gereden bestuurders op de A6 bij Almere Buiten richting Lelystad. Automobilisten halen daar de vreemdste capriolen uit omdat ze de afslag hebben gemist. "Rij gewoon door naar Lelystad en keer daar om", zegt Tertoolen.

Bij knooppunt Almere is de snelweg onlangs opgesplitst. De linkerbanen gaan richting Lelystad, wie voor de rechterbanen kiest kan afslaan richting de Almeerse woonwijken. Tussen de hoofdrijbaan en de parallelbaan naar de afslagen kunnen automobilisten niet wisselen. Bij een verkeerde keuze moeten ze noodgedwongen 28 kilometer omrijden; de eerstvolgende afslag is pas bij Lelystad.

'Blaas eerst even stoom af'


Maandagavond botsten twee auto's bij de afslag op elkaar nadat een bestuurder was omgekeerd, om terug te rijden naar de afslag. Een andere bestuurder kon hem niet meer ontwijken. Tertoolen waarschuwt daarom ook tegen dit soort gevaarlijke acties. "Ga niet spookrijden of via de berm rijden. Het is beter om even stoom af te blazen en gewoon door te rijden. Daarna doe je het nooit meer fout."

Volgens Tertoolen heeft de nieuwe inrichting van de weg ook een voordeel. "De doorstroming wordt er beter van. Dit helpt echt tegen files." Rijkswaterstaat zet binnenkort een tekstkar langs de A6 om weggebruikers te waarschuwen dat ze tijdig de juiste rijbanen moeten kiezen.

Onze Ambassadeurs