Ingeleverde kleding steeds vaker de oven in door vervuiling

Geschreven door Redactie

Steeds vaker wordt afval en vuilnis gedumpt in de containers voor de verzameling van oude kleding, schrijft Trouw maandagochtend. Hierdoor moet de verzamelde kleding steeds vaker naar de verbrandingsoven, wat financiële problemen veroorzaakt bij de goede doelen die de kleding verzamelen. Van elke honderd ingezamelde vuilniszakken zijn er twaalf gevuld met afval in plaats van kleding, zegt directeur Erica van Doorn van stichting Sympany.

De Trouw sprak met de koepel Vereniging Herwinning Textiel (VHT), die een brandbrief stuurt een staatssecretaris Stientje van Veldhoven (milieu). Volgens de koepel moeten de Nederlanders betere voorlichting krijgen en moet staatssecretaris Stientje van Veldhoven aandringen op een ander afvalbeleid bij de gemeenten.

Vervuild textiel ongeschikt

Veel afval eindigt in deze containers doordat er steeds vaker een toegangspas nodig is voor buurtcontainers en men afval gescheiden moet inleveren, waardoor er dus vaker zulk vuilnis in openbare kledingbakken eindigt, stelt VHT. Dit afval vervuilt het schone textiel waardoor het textiel ongeschikt is geworden voor tweedehands verkoop of recycling. Ook komt de doelstelling om in 2050 de herbruikbaarheid van grondstoffen te maximaliseren dankzij het afval in gevaar.

Geen geld voor de goede doelen

Door de terugloop van de inkomsten van de textielverkoop, kan de organisatie Sympany geen geld meer steken in een aantal goede doelen projecten in Afrika en India, zegt van Doorn.

Als er niks aan gedaan wordt, wil de kledinginzamelaar het geld dat zij moeten inleveren voor hun activiteiten niet langer afdragen bij gemeenten. Dit bedrag kan oplopen tot 41 cent per kilo kleding.