OM verlaagt strafeis voor dodelijk ongeval A27

Tegen de vrouw die in 2016 op de A27 bij Almere een dodelijk ongeluk veroorzaakte is in hoger beroep een taakstraf van 120 uur geëist. Bij de rechtbank had zij eerder 240 uur gekregen. De rijontzegging van 1 jaar, waarvan 9 maanden voorwaardelijk, moet wat het Openbaar Ministerie betreft blijven staan.

Bij het ongeval op de avond van 6 juli 2016 kwam een 58-jarige man uit Lelystad om het leven. De auto van de vrouw was met hoge snelheid bij hem achterop gereden. Bij de botsing sloegen de auto's over de kop. Het slachtoffer werd pas een uur na het ongeluk gevonden, omdat de auto ver van de weg in een sloot lag. Onderzoek heeft uitgewezen dat de vrouw niet had gedronken.

'Niet in slaap gevallen'

De 27-jarige vrouw, die destijds in Dronten woonde, ontkende woensdag in het gerechtshof in Leeuwarden dat zij in slaap was gevallen. Dat zei ze vorig jaar ook in de rechtbank in Lelystad, maar de rechters geloofden dat niet. Volgens een getuige had de vrouw gezegd in slaap te zijn gevallen. Dat schreef zij ook na het ongeval in een berichtje naar haar vader. Dat had zij naar eigen zeggen gehaast gedaan, omdat ze van de politie geen contact met anderen mocht hebben. Om te laten weten dat ze in orde was, had zij stiekem het bericht verstuurd.

Volgens de vrouw was de snelweg slecht verlicht en heeft ze de auto van de man niet gezien. "Ik heb nog steeds geen idee wat er gebeurd is." De vrouw reed met een voertuig van de garage. Haar eigen auto had een storing. Volgens onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stond de cruise control ingesteld op 130 kilometer per uur, maar was de snelheid bij de botsing 143.

OM: te weinig aandacht voor de vrouw

Het OM vindt de maximale 240 uur taakstraf te hoog. De rechtbank heeft volgens de aanklager te weinig rekening gehouden met de omstandigheden en de gevolgen van het ongeval voor de vrouw. Zij heeft een Posttraumatisch stresssyndroom opgelopen en krijgt therapie. Het OM sluit niet uit dat de vrouw 143 kilometer per uur reed doordat haar voet tijdens het wegdoezelen naar beneden is gegaan. De advocaat van de vrouw vroeg om vrijspraak.

Plotselinge e-mail

Vlak voor het einde van de zitting kwam er bij het hof nog een e-mail binnen van de familie van het slachtoffer. Volgens hen zou de vrouw vaker aanrijdingen hebben veroorzaakt door vermoeidheid en telefoneren. Onaangenaam verrast ontkende de vrouw dit. "Ik weet niet waar dit vandaan komt." Het OM noemde de opmerking van de familie "suggestief" en legde de e-mail naast zich neer.


Het hof doet op 31 juli uitspraak.