Uitspraak in zaak tegen vermeende opdrachtgever moord Motamed

Geschreven door Redactie

In de zwaar beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp was donderdagmorgen de uitspraak tegen de man die wordt gezien als opdrachtgever van de moord op de Almeerder Ali Motamed. Het Openbaar Ministerie heeft in mei levenslang geëist tegen deze Naoufal F. Het slachtoffer werd in december 2015 in de Almeerse Literatuurwijk doodgeschoten.

De moord op de geboren Iraniër Motamed in 2015 was tot vorig jaar een raadsel. Toen bleek dat hij vermoedelijk Mohammad Reza Kolahi Samadi heette. Hij is in eigen land veroordeeld voor het plegen van een bomaanslag op het hoofdkantoor van de Republikeinse Partij begin jaren '80. Bij de aanslag vielen tientallen doden, onder wie kopstukken van het Iraanse regime.

Justitie ziet de 38-jarige Nauofal 'Noffel' F. als de man die de feitelijke moordenaars Anouar A. en Moreo M. aanstuurde. Beide Amsterdammers kregen eerder al 20 en 25 jaar gevangenisstraf voor de liquidatie.

In de eis woog het OM sterk mee dat F. vorig jaar april 18 jaar celstraf kreeg voor het aansturen van een poging tot liquidatie. Dat gebeurde in Diemen, iets meer dan een maand voorafgaand aan de moord op Motamed. F. moet de weduwe en zoon van Motamed 250.000 en 46.000 euro aan schadevergoedingen betalen, die de staat zal voorschieten.