Politie raad aan om FaceApp te verwijderen

Op verschillende lokale Facebook-accounts heeft de politie een oproep geplaatst met het advies om de app FaceApp te verwijderen. De app is niet veilig omdat deze niet aan de Europese privacywetgeving zou hoeven te voldoen, vind de politie.


De gratis app wordt gebruikt om via een zelf geüploade foto te zien hoe je eruit zou kunnen zien als je ouder wordt. Al duizenden Nederlanders maakten gebruik van de app, die al enige tijd bestaat. De politie legt de nadruk op dat de app niet alleen je foto, maar ook je IP-adres en je smartphonegegevens opslaat. Ook zou de app cookies plaatsen.  


De app werd door privacyvoorvechters afgelopen week al onder vuur genomen. Zij adviseerden om de app niet te installeren. Er zijn veel meer gratis apps die gegevens van gebruikers verzamelen, zodat de makers geld kunnen verdienen door adverteerders of andere bedrijven toegang te geven tot de data van de gebruikers. In de Europese Unie geldt dat gebruikers ook de mogelijkheid moeten hebben om deze gegevens op te vragen en te verwijderen.