Lening voor huiseigenaren om asbestdak te verwijderen

Het kabinet komt met een regeling zodat huiseigenaren die een dak met asbest hebben straks geld kunnen lenen om het dak te vervangen. Het kabinet gaat hier een fonds voor oprichten. 

Het fonds gaat gevuld worden met bijdragen van de rijksoverheid, provincies, gemeenten en banken.

Het kabinet wilt met het fonds, dat tot 2028 zal bestaan, huiseigenaren stimuleren om in actie te komen. Een verbod op daken met asbest kwam eerder niet door de Eerste Kamer heen.

Huiseigenaren kunnen met zo’n dak, ondanks dat er geen verbod komt, wel in de problemen komen. Verzekeraars willen zo in de toekomst geen daken met asbest meer verzekeren. Het is niet mogelijk om zonder verzekering een hypotheek te krijgen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en waterstaat) zegt: “Het gezondheidsrisico van asbest wijkt niet vanzelf. Het is dus niet de vraag óf, maar hóé we met elkaar voor een veilige, schone en asbestvrije omgeving kunnen zorgen. De daken waar dit nog in zit, zijn oud en verweren steeds verder. We willen mensen helpen hun asbestdak te verwijderen."