Almere Jungle: nieuwe locatie en doorgroeien naar 400.000 bezoekers

Geschreven door Redactie

Almere Jungle wil de komende jaren fors uitbreiden. De dierentuin met zorgfunctie is daarvoor op zoek naar een nieuwe locatie waar plek is voor een tropische kas van minimaal 4 hectare en een buitenterrein van 10 tot 15 hectare waar ook een buitenzwembad zal komen te liggen. Het aantal bezoekers kan daardoor groeien van 100.000 nu naar 400.000 in de toekomst.

Almere Jungle heeft zich de afgelopen twintig jaar ontwikkeld tot populaire dagjesbestemming voor mensen uit Flevoland en omstreken. Voor slechts 5,20 euro kunnen bezoekers komen kijken naar de dieren, wandelen door de botanische tuin of gebruik maken van het Jungle café. Bijzonder aspect is de zorgfunctie die het park bekleedt. Zo biedt Almere Jungle een zinvolle dag-invulling voor mensen die door hun beperking problemen ervaren op school, werk of andere vormen van sociale participatie. Almere Jungle biedt dagbesteding aan kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen onder één dak in combinatie met het publiek en dat is uniek. Ook is Almere Jungle de grootste particuliere werkgever voor beschut werk in Almere.

Nieuwe locatie

"We bieden momenteel dagbesteding aan 135 zorgcliënten. Daarnaast wachten nog eens 35 mensen om te beginnen en dat aantal loopt op. Om aan die vraag én het groeiende aantal bezoekers te kunnen voldoen, zijn we op zoek naar een nieuwe locatie. Op onze huidige plek op stadslandgoed De Kemphaan lopen we tegen de grenzen van onze ambities aan", aldus directeur Robert Loose. Het dierenpark wil op de nieuwe locatie op termijn kunnen doorgroeien naar 400.000 bezoekers en 300 zorgcliënten.

Grotere tropische kas

In de plannen van het nieuwe Almere Jungle is onder meer plek voor een veel grotere tropische kas, van 4 hectare maar liefst. Deze kas moet bovendien energie gaan leveren aan de stad. Verder kan ook de botanische tuin worden uitgebreid en wil Almere Jungle onder andere in een nieuw oerbos ruimte bieden voor wetenschappelijk onderzoek. Ook moet er een recreatief buitenbad komen in jungle-sferen, een wens die onder bewoners van de stad al veel langer leeft.

Nieuw buitenbad

"Eerdere initiatieven voor een buitenbad in Almere zijn telkens gesneuveld. Een buitenzwembad is lastig exploitabel te krijgen. Wij weten dat deze voorziening door de slimme combinatie met de andere faciliteiten van Almere Jungle wél levensvatbaar te maken", zegt Loose. "Zo hebben we al een technische dienst die kan worden ingezet voor onderhoud en kunnen medewerkers van het park op zonnige dagen, als het in het dierenpark wat rustiger is, aan de slag bij het buitenbad. Daarnaast willen we de warmte uit de kas gebruiken om het zwembad te verwarmen, dat bespaart kosten." Na het opgaan van WitchWorld in Almere Jungle heeft ook Gregor Stam, die al jarenlang strijd voor een openluchtzwembad met bijhorende sport- en spelaccommodaties in Almere, zich vanaf deze week vol enthousiasme aangesloten bij Almere Jungle en ziet ook hij talloze mogelijkheden om serieuze sportaccommodaties te combineren met al deze verschillende faciliteiten.

Financiering park

Almere Jungle vraagt van de gemeente Almere en de provincie Flevoland een eenmalige bijdrage van 9,5 miljoen euro uit het fonds verstedelijking. De rest van de financiering wordt een combinatie van eigen en externe investeringen. "We zijn een bewezen concept dat al ruim 20 jaar in Almere actief is. Maar voor deze plannen kunnen we niet zonder de (financiële)steun van de gemeente Almere, denk hierbij ook aan de mogelijke locatie. Met deze steun kunnen we uitbreiden en nóg meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan helpen. We zijn hierover al in gesprek met raadsleden en zullen de komende maanden ons best doen om voldoende steun te verwerven. Heel wat inwoners van Almere hebben ons in ieder geval al laten weten dat ze achter ons staan", vertelt Loose.

Almere Jungle kiest er bewust voor geen potentiële locatie te benoemen. ‘’Dan gaat de discussie alleen nog maar over waar we moeten komen te zitten en niet over ons plan’’, aldus Loose.