80 procent ouderen niet bekend met invloed van warmte op medicatie

Geschreven door Redactie

Dinsdag blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis dat 80 procent van de medicijn-gebruikende ouderen zich niet bewust is van de invloed van hitte op de werking van hun medicatie. Met warm weer kunnen sommige medicijnen de temperatuur van het lichaam beïnvloeden, meldt de organisatie. 

Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de medicijnen die gebruikt worden bij hart- en vaatziekten, een luchtwegaandoening, psychiatrische ziekten of diabetes.

Uit het onderzoek blijkt dat maar 5 procent van de ondervraagde ouderen bij hitte maatregelen onderneemt, bijvoorbeeld doormiddel van het raadplegen van de bijsluiter of langsgaan bij de huisarts of apotheek.

Er wordt geadviseerd door het Rode Kruis om te letten op het effect van hitte op medicatie en de bijsluiter door te nemen.

Bel de huisarts

Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het Radboudmc, zegt dat het belangrijk is dat medicijngebruikers bij twijfel contact opnemen met de huisarts. “De huisarts kan aanraden om het medicijngebruik al dan niet aan te passen gedurende de warmere dagen”, aldus Marcel Olde Rikkert.


Onze Ambassadeurs