123456 het vaakst als wachtwoord voor e-mailadressen gebruikt

Geschreven door Redactie

Uit gelekte databases blijkt dat het wachtwoord 123456 het vaakst voorkomt bij Nederlandse e-mailadressen. Dat schrijft het Financiële Dagblad (FD). Dit is gebaseerd op een analyse van 7,5 miljoen gekraakte wachtwoorden van e-mailadressen die op .nl eindigen. 


Scattered Secrets heeft de analyse uitgevoerd. Scattered Secrets is een site waar gebruikers kunnen controleren of hun e-mailadressen en bijbehorende wachtwoorden voorkomen in een gelekte database. 


De website bezit bijna 4 miljard gekraakte wachtwoorden. Hieronder vallen 7,5 miljoen van Nederlandse e-mailadressen. De e-mailadressen van e-mailers met @gmail.com- of @outlook.com-adres zijn hierin niet meegenomen. 


Afgelopen januari bleek al dat 123456 ook wereldwijd het vaakst voorkomt van de gelekte wachtwoorden. Dit komt vermoedelijk doordat de cijfers makkelijk te onthouden zijn en het bij veel websites een vereiste is om een wachtwoord van minstens zes tekens te hebben. 


Andere veelvoorkomende wachtwoorden bij Nederlandse e-mailadressen zijn bijvoorbeeld welkom, welkom01, password, 1234 en het wachtwoord ‘wachtwoord’.