Meerderheid risicoveehouders verbetert omstandigheden niet na overtredingen

Geschreven door Redactie

Bij 54 procent van de veehouders die aangemerkt zijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wegens misstanden met dieren zijn geen verbeteringen te zien bij de herinspectie. Dat meldt dierenrechtenorganisatie Dier&Recht na eigen onderzoek.

Zo’n driehonderd veehouders zijn in Nederland beoordeeld als aandachtsbedrijf. Bij deze bedrijven zijn bijvoorbeeld overtredingen geconstateerd, zoals het ontbreken van drinkwater, vervuilde stallen zonder ligplaats of vermagerde dieren op het erf.

De herinspecties van dergelijke bedrijven werden onderzocht door Dier&Recht. Deze herinspecties werden tussen januari 2017 en februari 2018 gedaan. Er werden door de NVWA in deze periode 249 inspecties gedaan bij 131 risicobedrijven. Hieruit werd vastgesteld dat bij 62 procent daarvan één of meerdere overtredingen waren.

Dier&Recht geeft aan dat bij 54 procent van de bedrijven zelfs helemaal geen verbetering te zien was. Zo stelt de dierenrechtenorganisatie dat er bij herhaalde problemen toch vaak niet echt wordt ingegrepen. Zo komt een houdverbod of inbeslagname van dieren vrijwel nooit voor, ook niet bij de meest ernstige overtredingen. “Boeren krijgen lang de tijd om de situatie te verbeteren, wat bij herhaling zinloos blijkt.”

Ook vindt Dier&Recht dat het belang van de veehouder nu vaak boven het belang van de dieren wordt gesteld. Ook zeggen ze dat er sneller een houdverbod moet worden opgelegd. Met een petitie wilt de organisatie minister van Landbouw Carola Schouten oproepen om sneller in te grijpen.