Zoveel soorten: Wat voor zonnebrand kun je nou het beste gebruiken?

Geschreven door Redactie

Het zonnetje is lekker, maar ook verraderlijk. Het is dan belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke zonnestraling. Dit doe je dan ook met zonnebrand. Maar wat betekent die SPF op de verpakking nu eigenlijk? En in welke vorm kun je zonnebrand het beste gebruiken? 

SPF staat voor Sun Protection Factor. Deze is gebaseerd op het vermogen van de desbetreffende zonnecrème om UV straling tegen te houden. SPF geeft aan hoeveel malen langer je in de zon kunt blijven zonder je huid te beschadigen dan zonder iets van bescherming. Kun je bijvoorbeeld maar 10 minuten in de zon zitten zonder te verbranden, dan kun je met factor 15 zo’n 150 minuten in de zon zitten zonder te verbranden. Dat is omgerekend 2,5 uur. Met factor 30 kun je dan 300 minuten in de zon zitten, zo’n 5 uur.

Ook moet je rekening houden dat je genoeg smeert: Uit onderzoek blijkt namelijk dat wij een laag smeren die eigenlijk te dun is. Zo smeren we maar 20 tot 50% van de benodigde laag zonnebrand. Vandaar dat je misschien eerder verbrand dan wat de SPF je verteld. Ook is het belangrijk om je te blijven insmeren door de dag heen in verband met zweten, zwemmen, et cetera. (Link naar het onderzoek.)

Crèmes, sticks, sprays; wat beschermt het beste?

Zonnebrand kent veel variaties. Zonnebrandcrème, zonnebrandlotion, in de vorm van een stick; alles om je huid te beschermen. In een filmpje van het online platform Gizmodo wordt een testpersoon gefilmd met een uv-camera. Deze camera laat precies zien of de zonnebrand dekkend is of niet. Hieruit blijkt dat zonnebrand het beste dekt in crème- en stickvorm. In het filmpje is te zien hoe ongelijkmatig zonnebrandspray en make-uppoeder verdeeld is over de huid. Deze werken dan ook niet goed voor bescherming, maar je kunt ze wel gebruiken als een aanvulling op een dekkende lotion- of crème. (Link naar het filmpje.)

Waar smeer jij je altijd mee in? En heb jij nog andere belangrijke weetjes? Laat het ons weten!