Eerste groep konikpaarden losgelaten in Wit-Rusland

Geschreven door Redactie

De vijftig konikpaarden die vrijdag op transport zijn gegaan vanuit de Oostvaardersplassen zijn zondag losgelaten in hun nieuwe leefgebied, een natuurreservaat in Wit-Rusland.


De paarden zijn zaterdagavond aangekomen maar omdat het toen al donker was is gewacht met de vrijlating. Volgens Staatsbosbeheer hebben alle dieren het transport goed doorstaan en waren ze gezond. 


Lange reis 

De dieren hebben een reis van 1.650 kilometer achter de rug. Doordat de controleprocedures bij de grenzen van Polen en Wit-Rusland intensief waren, duurde de reis langer dan verwacht. Het was de bedoeling dat ze zaterdagmorgen al zouden aankomen.


De paarden staan nu nog in een omheind gebied, daar blijven ze een maand. Als alles dan goed met ze gaat worden ze daarna losgelaten in het uitgestrekte natuurgebied van 87.000 hectare. 


Vangweide Oostvaardersplassen 

Op dit moment staan er in Lelystad nog zo'n 100 paarden in de vangweide. Zij gaan later ook op transport naar Wit-Rusland. Er was eerder veel ophef rond de dieren in de vangweide. Critici en meerdere politieke partijen hekelden het feit dat de paarden tijdens de hittegolf volop in de zon stonden en geen beschutting konden zoeken. Maar volgens de toezichthoudende Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) was er niks aan de hand en ging het goed met de paarden.

Onze Ambassadeurs