Terrormier teistert nog steeds Stripheldenbuurt

Geschreven door Redactie

Ze zijn niet uit te roeien. Hun leefgebied in de Almeerse Stripheldenbuurt wordt juist alleen maar groter. Het gaat om het draaigatje.

Ook wel 'terrormier' genoemd. En dat is niet voor niks. Ze bijten zelfs door je sokken en graven zand weg onder trottoirs en tuintegels. Met verzakkingen tot gevolg.

Vorig jaar trokken bewoners van de Stripheldenbuurt bij de gemeente aan de bel. Maar het bestrijden van de terrormier is een groot probleem. Almere is nog niet begonnen met de bestrijding van de mier. In andere steden in Nederland worden nu proeven gedaan met bestrijdingsmethodes. Niemand weet namelijk precies hoe het effectief kan.

Het diertje komt normaal gesproken voor in het Middellandse Zeegebied en kan niet tegen de strenge vorst. Omdat de winters in Nederland minder koud worden, overleeft de mier hier steeds beter. In de Stripheldenbuurt neemt het aantal mieren ook toe.

Om de mier te bestrijden, worden er verschillende methodes in Nederland geprobeerd. Zo gaan ze de mieren met stoom te lijf. Of ze gebruiken aaltjes, een natuurlijke vijand van het beestje. Echt goede resultaten geeft dat nog niet.

Buurtbewoner Cor Nijkerk uit de Stripheldenbuurt denkt dat er in Almere een combinatie van methodes getest gaat worden. "Er komt hier waarschijnlijk een proef van aaltjes in combinatie met een bestrijdingsmiddel. Maar dan moet iedereen in het proefgebied wel akkoord gaan met het gebruik van zo'n gifmiddel. Dus dat gaat wel even duren. Wordt wel volgend jaar voordat Almere gaat beginnen," zo verwacht Cor Nijkerk.

Exotische mier

"Waarschijnlijk zijn de mieren meegereisd met potplanten, en hebben ze zich daarna kunnen verspreiden door het land", zegt Bastiaan Meerburg van het Kennis- & Adviescentrum Dierplagen (KAD). De draaigatjes kunnen superkolonies met meerdere koninginnen vormen. Daarin verschillen ze van de mieren die we eerder in Nederland kenden. "Het lastige is dat ze in staat zijn om hele grote kolonies te vormen. We hebben inmiddels nesten gezien van 150-200 meter lang", vertelt Meerburg.

Een oplossing in de Stripheldenbuurt laat nog wel op zich wachten. Voorlopig moeten de bewoners van de wijk in Almere leven met de moeilijk te verdrijven terrormier.

Onze Ambassadeurs