Verjaag wespen met deze vier tips!

Geschreven door Redactie

Hoewel wespen de hele zomer rondvliegen, hebben we er in augustus altijd wat meer last van. Wespen zijn nuttige beesten.

Ze eten bijvoorbeeld muggen en andere plaaginsecten op. Toch hebben wij ze liever niet in de buurt. Volgens Milieu Centraal zijn er verschillende dingen die je kan doen om de wespenoverlast te verminderen.

1. Bied ze wat anders aan 

Om wespen bij je eigen eten weg te houden, kan je ze ergens anders een feestmaal voorschotelen. Wespen zijn bijvoorbeeld gek op rottend fruit. Leg dat ergens in de buurt van de eettafel neer, maar zorg wel dat er voldoende afstand tussen hun en jouw eten zit. Ruim restjes snel op en laat geen afval slingeren. Pas op als je uit een blikje of flesje drinkt: dan heb je het niet altijd door als er een wesp naar binnen is geslopen.

Je eigen eten kan je opleuken met kruidnagel, citroengras, rozemarijn en munt. Wespen houden niet van de geuren die daar vanaf komen. Als je dat bij jouw eten in de buurt legt, blijven ze dus ook sneller wel.

2. Houd ze op afstand 

Door horren of vliegengordijnen voor deuren en ramen te hangen, voorkom je dat wespen je huis binnenkomen. Dek je eigen eten en drinken af, zodat ze niet steeds een geur verspreiden, en draag geen felle kleuren. Wespen kunnen daar agressief op reageren. Net als op sterk parfum, dus let op wat je draagt.


3. Maak je eigen wespenval 

Wespen zijn nuttige dieren, dus ze doodmaken is zonde. Is de overlast nou zo groot en helpen de andere tips niet? Dan kan je zelf een wespenval maken van een oude fles. Let wel op: als je zoetigheid in de fles schenkt, lok je daarmee ook bijen. Die vallen mensen nooit lastig en zijn ook heel noodzakelijk voor het ecosysteem. Het beste kan je er daarom bier ingooien. Bijen houden niet van alcohol, dus dan weet je zeker dat je alleen wespen lokt. Zet de val op voldoende afstand van je terras en de wespen zullen je met rust laten.

Onze krant nog niet ontvangen?