DoeMere zit weer in de lift

Geschreven door Redactie

Leegstand, weinig bezoekers en dreigende concurrentie van nieuwe woonwinkels ergens anders in de stad. Dat was een paar jaar geleden nog het beeld van DoeMere in Almere Buiten. Maar inmiddels lijkt het weer de goede kant op te gaan.

In de toekomstplannen die de gemeente Almere heeft opgesteld voor het centrum van Almere Buiten en het aangrenzende DoeMere wordt met optimisme gesproken over het gebied. "DoeMere heeft, ondanks de wat sleetse uitstraling, met de komst van een aantal nieuwe sterke formules aanzienlijk aan kwaliteit gewonnen", zo valt er te lezen.

'Alles is verhuurd'

Dat de lijn naar boven weer is gevonden, bevestigt ook de winkeliersvereniging van het gebied. "De leegstand is helemaal weg en alles is verhuurd. We hebben er een hele diversiteit aan winkels bijgekregen. Goede zaken dus op dit moment in DoeMere", zegt voorzitter Lotte Kingma.

Haar eigen winkel, Goossens Wonen & Slapen, is daar een voorbeeld van. De zaak is sinds eind vorig jaar gevestigd in het pand waar vroeger de bazaar zat. In de tussentijd heeft de locatie vijf jaar leeggestaan.

Geen concurrerende gebieden

Zo'n zes jaar geleden zag het er naar uit dat BuitenMere grote concurrentie zou gaan krijgen van een retailpark in Almere Poort. Na felle protesten van ondernemers uit het stadshart en Almere Buiten ging daar uiteindelijk een streep door.

Een nieuw gebied met woon- en doe-het-zelf winkels in de buurt van de kruising A6/A27 behoorde nog wel tot de mogelijkheden. Het stadsbestuur wil ook daar nu van afzien. In het plan dat wordt voorgelegd aan de gemeenteraad staat dat niet langer gestreefd wordt "naar de ontwikkeling en realisatie van een retailcentrum op Twentse Kant en te kiezen voor DoeMere als stedelijk en regionale winkelcentrum voor wonen, vrije tijd en doe-het-zelf."

Uitstraling

Hoewel er nu weer met optimisme wordt gesproken over DoeMere betekent dat niet dat alles perfect is. Zo wordt de uitstraling van het gebied gezien als 'sleets'. De winkeliersvereniging zegt in gesprek te zijn met de vastgoedeigenaren om te zien of daar wat aan gedaan kan worden.

Op korte termijn wordt in elk geval de parkeerplaats in het midden van DoeMere voorzien van planten en ander groen.Onze Ambassadeurs