Producentenvertrouwen op nieuwe recordhoogte

Geschreven door Redactie

De stemming onder ondernemers is afgelopen maand weer verbeterd. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het producentenverrouwen steeg afgelopen maand met 0,8%. Hiermee is het record van de vorige maand weer verbroken.

In juni lag de meting van het producentenvertrouwen nog op 11,5, afgelopen maand steeg het vertrouwen naar 12,3. Het gemiddelde van de afgelopen twee decenia is 0,4. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in juli 2021 dus de hoogste waarde en in april 2020 de laagste waarde (-28,7).

Positiever over voorraden

Ondernemers zijn vooral positiever over de orderportefeuille en voorraden van bedrijven. De laatste keer dat ondernemers hier zo positief over waren, was in 1985. Ook de mening over de voorraden gereed product was een stuk positiever. Over de toekomstige bedrijvigheid oordeelden de ondernemers ongeveer hetzelfde als een maand eerder.

Elektrotechnische en machine-industrie het meest positief

De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren in juli het meest positief. In de transportmiddelenindustrie echter steeg het vertrouwen het sterkst, vooral doordat de ondernemers veel positiever waren over de verwachte bedrijvigheid.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 16,5 procent hoger dan in mei 2020. Een maand eerder kwam de groei uit op 13,1 procent. Ten opzichte van mei 2019 bedroeg de groei in mei 3 procent. Daarmee is het verlies in mei 2020 door de coronacrisis goedgemaakt.Onze Ambassadeurs