Informatie over gebruik medicijnen zwangerschap op sociale media klopt vaak niet

Geschreven door Redactie

Veel zwangere vrouwen halen foute informatie over medicijnen van sociale media. Dat concluderen onderzoekers van het Radboudumc na het analyseren van ruim 1200 berichten op forums, blogs, Facebook en Twitter. Zo klopt in meer dan 40 procent van de gevallen de informatie niet. Gisteren werd het onderzoek gepubliceerd. 

De onderzoekers zochten met een combinatie van een zwangerschapsterm (zwanger, aanstaande moeder), een medicijn (bijvoorbeeld Otrivin of Prozac) en een diagnose (miskraam, aangeboren afwijking). Deze combinaties leverden ruim 9000 hits op, waarvan er 1224 na de selectie overbleven. De overige hits bevatten niet-relevante of niet-eenduidige informatie.


Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder zegt in het NOS Radio 1 Journaal: “Iemand schrijft bijvoorbeeld dat ze een middel heeft gebruikt en daardoor een miskraam heeft gekregen. Maar dat is op basis van één ervaring niet vast te stellen. Toch kan het zo wel geïnterpreteerd worden en als iemand dat dan leest, kan ze dat als waarheid zien, wat niet de bedoeling is.” 

“Als een middel veilig is en vrouwen lezen op internet dat een middel niet veilig is, zouden ze een middel dat ze eigenlijk nodig hebben weleens niet kunnen gebruiken,” zegt van Gelder. “Dat geldt ook andersom, waarmee ze het ongeboren kind blootstellen aan medicatie die mogelijk schadelijke effecten heeft.”

Communiceren voor beste informatie

De communicatie van de verloskundige, gynaecoloog of huisarts met de zwangere patiënt noemt ze heel belangrijk. “Zij moeten de informatie over de medicatie tijdens de zwangerschap goed overbrengen en ook vertellen over welke effecten die mogelijk heeft.”

Ze wijst daarnaast op de Teratologie Informatie Service waar de betrouwbaarste informatie te vinden is over het gebruik van middelen voor zwangere vrouwen.



Onze Ambassadeurs