Wietproef waarschijnlijk niet zonder slag of stoot

Geschreven door Redactie

Als in Almere daadwerkelijk geëxperimenteerd gaat worden met 'staatswiet' dan gaat dat waarschijnlijk niet zonder slag of stoot. Niet alle drie de coffeeshopeigenaren in de stad zien het namelijk zitten om mee te doen aan de proef. Dat is wel een keiharde voorwaarde. Blijven één of meerdere coffeeshops dwarsliggen, dan kan de burgemeester besluiten een zaak te sluiten.

Toen de Almeerse gemeenteraad eind mei besloot de stad kandidaat te stellen voor het experiment met legaal geteelde wiet, was nog niet bekend hoe de aanwezige coffeeshops tegen het plan aankijken. Na gesprekken met de drie coffeeshopeigenaren in de stad kwam het college van B en W in juni tot de conclusie dat ze niet allemaal op één lijn zitten. "Daardoor is het zeer waarschijnlijk dat er bestuursrechtelijk zal moeten worden opgetreden", is de conclusie van het stadsbestuur dan ook.

De drie coffeeshops in Almere zijn Koffie en Dromen (beter bekend als de 'blowboot'), Loungeshop Domino op de Grote Markt en Chillie Kiki in het centrum van Haven.

Verkoop en teelt legaal

Op dit moment is het telen van cannabis en het leveren ervan aan coffeeshops verboden. Verkoop wordt onder voorwaarden wel gedoogd. In het huidige regeerakkoord is afgesproken dat er experimenten worden gedaan met het telen van wiet door de staat en levering aan coffeeshops. Het is uiteindelijk aan het kabinet om te beslissen in welke steden hiermee geëxperimenteerd gaat worden

Blowboot is voorstander

De eigenaar van de blowboot ziet het plan met legale staatswiet in elk geval wel zitten, zo gaf hij woensdagochtend aan op NPO Radio 1. "Ik denk dat het een stap is die we twintig jaar geleden al hadden moeten zetten", zei eigenaar Bart Vollenberg. Vollenberg is ook voorzitter van stichting Epicurus, een club van cannabisondernemers. Daarnaast bezit hij de coffeeshop in Lelystad. Ook Lelystad heeft zich kandidaat gesteld voor het experiment, maar volgens het ANP staat Lelystad niet op de lijst van gemeenten die voor de proef zijn uitgekozen.

Dat de Almeerse coffeeshopondernemers niet op één lijn zitten wordt bevestigd door Vollenberg. "Ik heb twee collega's in Almere. Eén wil ook dat het geregeld wordt en de ander heeft veel twijfels. Die denkt: je krijgt er heel veel zorgen bij en het is me niet duidelijk hoe het zit."

Alleen Hollandse wiet

Het stadsbestuur van Almere waarschuwde in juni ook voor een aantal neveneffecten van de proef. Met name een verschuiving naar het illegale circuit wordt genoemd. Het experiment heeft namelijk als eis dat in coffeeshops alleen legaal in Nederland geteelde cannabis mag worden verkocht.

In een brief aan raadsleden staat het volgende: "Een aantal producten - met name Marokkaanse Hasj - die op dit moment ook in Almere een niet gering deel van de markt vormen in de coffeeshops, kunnen niet legaal worden geproduceerd in het experiment." Deze producten mogen de coffeeshops dan ook niet meer verkopen tijdens de duur van het experiment.

"Net als andere grote gemeenten zien wij hier een risico op een verschuiving naar illegale verkooppunten om alsnog in deze vraag te voorzien, met alle nadelen op het gebied van veiligheid, overlast en leefbaarheid van dien."