Net genoeg juffen en meesters, maar het blijft fragiel

Het nieuwe schooljaar is begonnen met maar nèt genoeg leraren voor de klas. Schoolbesturen maakten zich voor de zomervakantie grote zorgen over het lerarentekort. Stichting SchOOL uit Lelystad had twintig vacatures openstaan voor de verschillende basisscholen in de gemeente. Dit zijn er nu nog drie.

Directeur Iris von Oven van De Optimist is blij dat haar school een goede start kan maken. Het valt Von Oven op dat de situatie erg fragiel is. "Er hoeft maar iets te gebeuren, een leerkracht valt uit of wordt ziek. Dan hebben we een groot probleem", legt ze uit.

De verschillende scholen maken gebruik van een 'invalpool' om snel een vervanger te regelen voor een klas. Maar deze pool is ook zo goed als leeg. De scholen blijven daarom opzoek naar nieuwe leerkrachten. Voor de zomervakantie hield de gemeente Lelystad een meeloopdag voor belangstellenden om kennis te maken met het vak. "Daar hebben wij als stichting SchOOL toch vijftien geïnteresseerden uit gehaald", vertelt de directeur van De Optimist. Zij kunnen een opleiding gaan volgen om over een paar jaar voor de klas te kunnen staan.