Column door Rients Hofstra

Geschreven door Redactie

Almere Haven is het oudste deel van Almere en men wilde er een tijdlang niet dood gevonden worden. Dat is nu wel anders! 

Dit stadsdeel is inmiddels overvleugeld door Stad, Buiten en sinds kort ook door Poort.

Het centrum van Haven heeft de afgelopen jaren behoorlijke tikken gekregen en vertoont veel leegstand. Gelukkig hebben zich er circa 20 kappers gevestigd, waardoor de leegstandschade nog redelijk lijkt mee te vallen. Hier ligt desondanks een mooie, maar ook een noodzakelijke taak voor vastgoedeigenaren, gemeente en ondernemers.

Met mooi weer, en dat lukt wel dankzij de opwarming van de aarde, is de Havenkom een juweeltje, met aan de haven een zee van terrasjes en fijne eetgelegenheden. Niks mis mee, zeker als je de foeilelijke torenflat even links buiten je gezichtsveld laat staan.

Veel mensen denken dat Almere Haven er op gemeentelijk niveau een beetje bijhangt en wellicht is dat ook zo. Toch moet gezegd dat met name de Werven, als oudste deel van het ‘dorp’ Haven, behoorlijk is opgeknapt. Dit verdient het woord hulde!

Verder is ‘t van belang nog een tweede juweeltje te noemen, namelijk Skills Garden naast de nieuwe sporthal en strak tegen de behoorlijk bezochte speeltuin voor de jonge jeugd. Dit lijkt een schot in de roos, althans tot nu toe.

Het is een genot om te zien dat deze nieuwe attractie naast de steeds goed gevulde speeltuin druk wordt bezocht. Lekker zitten, hangen, kletsen, muziekje erbij, fietsen, skaten en diverse balactiviteiten die de oudere jeugd bij elkaar brengt. Een herhaalde hulde is ook hier op zijn plaats.

Een kritische noot mag hier niet ontbreken: de jeugdige en/of sportieve recreanten nemen van alles mee in een verpakking. En daarvan vind je ontzettend veel op de grond terug. Volgens mij niet uitsluitend baldadigheid, maar domweg omdat er amper prullenbakken aanwezig zijn. Een schone(nde) taak voor de gemeente?

En als de gemeente dan toch komt kijken, kijk dan ook even naar de honderden kapotte tegels in het pad tussen de sporthal en de twee play gardens. Die liggen er ongeveer een jaar en nu al voor een veel te groot deel in duigen. Gevalletje stratenmakersnazorg?

Onze Ambassadeurs