Column - Vivo Somnis: De ezel zit in de put…

Geschreven door Redactie

Vorige maand hebben we het over stress gehad… en dat je je glas niet te lang vast moet blijven houden. Velen van jullie waren blij met deze boodschap, maar gaven wel aan moeite te hebben om met vervelende situaties om te gaan. Daarom neem ik je deze maand mee in het wonderlijke verhaal van de ezel die diep in de put zit.

Waarschijnlijk denk je dat de ezel zich ergens zorgen over maakt, maar dat is zeker niet de boodschap van dit verhaal. Op een dag viel de ezel van een boer namelijk daadwerkelijk in een metersdiepe put. De ezel was uren aan het balken terwijl de boer op alle manieren probeerde een oplossing te zoeken om de ezel uit te put te redden.

Urenlang besteedde de boer om de ezel uit de put te halen, maar wat hij ook bedacht, het lukte niet. Op een gegeven moment kon hij voor zijn gevoel niet anders denken dan: ‘Ik geef het op, de ezel is al erg oud, de put is erg gevaarlijk en moet toch gedempt worden’.

Hij nodigde al zijn buren uit om te komen helpen. Ze pakten allemaal een schep en begonnen afval en aarde in de put te scheppen. Zo konden ze gelijk een berg afval kwijtraken en zou de gevaarlijke put gedempt worden. Bij de eerste scheppen wist de ezel niet wat er gebeurde en balkte hevig. Het gebalk ging door merg en been, een ezel in het nauw maakt kennelijk vreemde geluiden. Maar tot ieders verbazing werd het ineens muisstil.

Een paar scheppen later, toen de boer voor het eerst in de put keek, wist hij niet wat hij zag. Met elke schep afval en aarde dat op de ezel zijn rug terecht kwam, deed de ezel iets geweldigs……de ezel had zich voorgenomen om elke schep van zich af te schudden en daarmee een stap omhoog te maken. Elke keer bij een schep vuil of aarde, maakte de ezel weer een stap omhoog. Iedereen was verbaasd toen de ezel over de rand van de put kwam, uit de put stapte en blij wegdraafde!!

We komen in ons leven allemaal in vervelende en lastige situaties terecht. Hierbij komt het zeer regelmatig voor dat je “afval” over je heen krijgt gestort. Dan is het van groot belang om dit zo snel mogelijk van je “af te schudden”. Zet een stap voorwaarts, of juist een stap omhoog. Zo worden al onze problemen een soort (trap)treden waarop je vooruit kunt klimmen.

Geef dus nooit op. Blijf het “afschudden” en “stap erop”, op die manier kun je er uiteindelijk weer boven gaan staan.Onze Ambassadeurs