Bijna een half jaar wachttijd om gratis te kunnen trouwen in Almere

Geschreven door Redactie

Lange wachttijden en onwettelijke regels omtrent gratis trouwen.

In Lelystad en Urk mogen alleen inwoners van die gemeente gratis trouwen. Het uitsluiten van inwoners uit andere gemeenten is echter onwettelijk. Dit en meer blijkt uit onderzoek van trouwplatform ThePerfectWedding.nl naar het aanbod van gratis huwelijken in alle 355 Nederlandse gemeenten.

Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken onderschrijft dat wat de gemeenten doen niet is toegestaan. Toch begrijpt hij dat gemeenten beperkingen opleggen aan gratis trouwen: “Sommige gemeenten krijgen zo veel verzoeken binnen, dat er steeds minder mogelijkheden zijn voor bijvoorbeeld mensen die de kosten moeilijk kunnen opbrengen.”

Drie maanden wachttijd in Flevoland 

In Flevose gemeenten is de gemiddelde wachttijd voor een gratis huwelijk ongeveer drie maanden (96 dagen). Dat is langer dan het landelijk gemiddelde van 79 dagen. 

Bruidsparen die in Lelystad willen trouwen, moeten het langst wachten voor een gratis huwelijk: ruim 6 maanden (200 dagen). In Almere is de wachttijd bijna een half jaar (157 dagen). Urkers kunnen binnen een maand gratis in het huwelijksbootje stappen.

Alle onderzoeksresultaten zijn te bekijken op: https://www.theperfectwedding.nl/trouw-feestlocaties/gratis-trouwen-nederland