Noodplan voor veiliger maken overvolle stations

Geschreven door Redactie

Spoorbeheerder ProRail gaat een noodplan opstellen om te drukke stations en perrons tegen te gaan. Veel stations zijn namelijk niet ingericht op de verwachte groei van het aantal reizigers in de aankomende jaren. De drukte wordt op perrons kan leiden tot onoverzichtelijke en zelfs gevaarlijke situaties. 

De komende jaren gaan ook meer treinen rijden om de groei op te vangen. Naar verwachting zal het reizigers- en goederenvervoer in 2040 met 40 procent toegenomen zijn. Er moeten ook extra sporen aangelegd worden. De stations kunnen met de huidige infrastructuur de toename nu niet goed aan.

Op korte termijn gaat ProRail op alle stations en perrons de transfercapaciteit en -veiligheid in kaart brengen. Er wordt op basis van deze analyse een noodplan opgesteld om extra maatregelen tegen te drukke stations en perrons te nemen.

Bredere tunnels en perrons

Perrons zullen zo breder en langer worden, tunnels moeten beter worden ingericht en er moeten meer trappen van en naar de perrons komen. Er moeten ook meer in- en uitcheckpalen bij de ingangen van de stations komen om hier geen opstoppingen te laten ontstaan.

Ook moeten reizigers sneller doorkrijgen door middel van zogenoemde ‘logische looplijnen’ hoe ze moeten lopen om het station te verlaten.


Onze Ambassadeurs