Karin zegt PI Almere na 22 jaar gedag

Geschreven door Redactie

"Het is dat je het zegt, maar die 22 jaar zijn voorbij gevlogen". Zo kijkt Karin Spaan terug op de ruim twee decennia, die ze heeft gewerkt in de Penitentiaire Inrichting Almere. Deze maand komt daar een einde aan, want de gevangenis gaat op 1 januari dicht.

Afgelopen dinsdag zijn de laatste gedetineerden overgeplaatst naar andere gevangenissen. Ze zaten op de afdeling veelplegers, waar Spaan de laatste negen maanden heeft gewerkt. Enkele gedetineerden wilden helemaal niet weg uit Almere, omdat ze opzagen tegen plaatsing in een grotere inrichting in Zaanstad.

Eerste maanden heel veel muizen


Karin Spaan begon in februari 1996 in de gevangenis 'Almere Binnen', twee maanden voordat de eerste gedetineerden arriveerden. Haar eerste dienst was een nachtdienst in een nog leeg gebouw waar het stikte van de muizen. Toch mochten zij en haar collega's zich niet vrij door het gebouw bewegen, omdat nog niet alle sloten werkten.

Al die jaren heeft Spaan te maken gehad met mannelijke gevangenen. Als gevangenbewaarder was zij altijd de baas over hen, maar de ervaring van Karin was dat mannen meer van haar als vrouw accepteerden. Sommige gevangenen vertrouwden haar van alles toe, zoals de achtergronden van het misdrijf waarvoor ze waren veroordeeld. Het is altijd een eenzijdige band geweest: over zichzelf en haar privé-leven vertelde de Almeerse nooit iets. Een enkele keer zat ze per abuis opgesloten in de cel: "Dat was geen pretje, want de gedetineerde lag nog in zijn bed".

Karin las over sluiting in de krant


Sluiting van de PI Almere hing enkele jaren steeds in de lucht, maar werd mede door druk vanuit de gemeente steeds afgewend. In juni moest Karin in de krant lezen dat minister Dekker vestiging Almere samen met drie andere inrichtingen toch wilde sluiten vanwege een overschot aan lege cellen.

Hoewel bijna alle 250 werknemers elders aan de slag kunnen, leidde het nieuws toch tot spanningen en onrust op de werkvloer. "Je brood hangt er toch van af".

Karin Spaan wacht nog op de definitieve bevestiging, maar ze verwacht samen met diverse Almeerse collega's vanaf januari aan de slag te gaan in PI Lelystad. Hoewel ze er al eens een half jaar heeft gewerkt, zal de overstap toch wennen zijn. Elke inrichting heeft haar eigen cultuur en werksfeer.

Onze Ambassadeurs