Steeds meer exotische spinnen in Nederland: "Eng, maar niet gevaarlijk"

Geschreven door Redactie

Nederland wordt steeds interessanter voor exotische spinnen. Het EIS Kenniscentrum Insecten, Vroege Vogels, Naturalis en Natuurmuseum Fryslân hebben als initatief de Nationale Spinnentelling opgezet. 

Dat deze spinnen zich hier nestelen komt door de hete zomers en de zachte winters. Ook andere diersoorten die nooit in ons land leefden, doen dat nu wel. De telling heeft een doel: “Mensen bewust maken van de biodiversiteit in hun eigen tuin”, zegt spinnenexpert Peter van Helsdingen. “Mensen vinden spinnen eng, terwijl daar geen reden voor is.”

Moet je bang zijn voor die spinnen? “De meeste spinnen zijn hartstikke nuttig. De gevaarlijke tropische varianten, die af en toe meekomen met vrachtschepen, overleven het hier niet”, stelt Van Helsdingen gerust.

Zie je in je tuin of op zolder een exotische diersoort? Maak een foto en stuur deze op naar experts. Zij geven dan advies over de soort en hoe je het beste kunt handelen.


Onze Ambassadeurs