Eerste gemeentelijk monument krijgt schildje op gevel

Geschreven door Redactie

Het voormalige politiebureau in Haven is nu officieel het eerste gemeentelijk monument in Almere. Het pand kreeg een schildje op de gevel. Dat werd zaterdagochtend onthuld door wethouder Hilde van Garderen van Kunst en Cultuur. Een gemeentelijk monument is een bouwwerk dat beschermd wordt vanwege bijzondere cultuurhistorische of architectonische waarde.


Het politiebureau is in 1985 ontworpen door architect Rem Koolhaas van het architectenbureau Office for Metropolitan Architecture OMA. Het was het eerste ontwerp van de inmiddels wereldwijd bekende architect. 


Na de verhuizing van de politie naar een nieuw gebouw begin 2018, stond het pand er maandenlang verlaten bij. De angst van veel inwoners was dat het beeldbepalende pand gesloopt zou worden. 


Begin dit jaar werd het gebouw door de gemeente Almere aangekocht. Daarna heeft het college van burgemeester en wethouders het pand aangewezen als het eerste gemeentelijke monument. In het gebouw worden verschillende activiteiten gehouden door bewoners van Almere Haven. 


De onthulling van het monumentenschildje op het voormalige politiebureau gebeurde op de landelijke Open Monumentendag. Deze wordt ieder jaar gehouden in het tweede weekend van september en dan openen duizenden monumenten in het hele land hun deuren voor het publiek.

Onze Ambassadeurs