Gebrekkige uitwisseling patiëntendossiers vormt risico voor patiënten

Geschreven door Redactie

Een gebrekkige uitwisseling van gegevens uit de elektronische patiëntendossiers (EDP) door verschillende zorginstellingen vormen een dagelijks gevaar voor hun patiënten, waarschuwen medisch specialisten. 

Tot die conclusie komt 80 procent van de deelnemers aan een peiling van de Federatie Medisch Specialisten. Een ruime meerderheid (55 procent) zegt dagelijks te maken te hebben met een gebrekkige gegevensuitwisseling.

Cardioloog en voorzitter van de federatie Marcel Daniëls zegt zich erover te verbazen dat mensen de hele dag door waar dan ook ter wereld (vertrouwelijke) informatie met elkaar kunnen delen, terwijl computersystemen voor EPD’s van zorginstellingen nauwelijks afgestemd zijn op elkaar.

Daniëls zegt: “In de zorg, zelfs als het over leven en dood gaat, zijn we nog steeds niet in staat om op elk moment te beschikken over de noodzakelijke medische informatie van een patiënt. Onlangs werd ik voor de zoveelste keer hiermee geconfronteerd. De patiënt had al kunnen overlijden. Dat is gelukkig niet gebeurd.”

Behalve op de patiëntveiligheid wijzen specialisten werkzaam in ziekenhuizen, GGZ-instellingen en zelfstandige klinieken op een groot foutrisico, tijdverlies en dubbele diagnostiek. Ze willen weten wanneer

De medisch specialisten willen weten wanneer het lukt om eindelijk een koppeling tussen de EPD-systemen tot stand te brengen. "Hoeveel incidenten moeten er plaatsvinden voordat de urgentie van dit probleem voor iedereen echt duidelijk wordt?", zegt Daniëls. "Regel het nu, niet pas over vijf jaar.”


Onze Ambassadeurs