Overzicht politieke advertenties Snapchat openbaar gemaakt

Geschreven door Redactie

Het bedrijf achter Snapchat, Snap, heeft een overzicht van politieke advertenties openbaar gemaakt. Ook advertenties die in Nederland te zien zijn geweest, zijn er te vinden. Hierbij gaat het om reclame over politieke kandidaten of politieke onderwerpen. 

Het overzicht geeft aan welk bedrijf voor de advertentie betaald heeft, hoe vaak de reclame door Snapchat-gebruikers gezien is en welk bedrag er aan de advertentie gespendeerd is.

Ook kun je er zien of de adverteerder zijn reclame toegespitst heeft op mensen van een bepaald geslacht, een leeftijdscategorie, locatie, interesses en of de advertentie zichtbaar was voor alleen Android- of alleen iOS-gebruikers.

Met zijn bibliotheek volgt Snap onder meer Facebook en Twitter, die na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 onder druk kwamen te liggen om transparanter over politieke adverteerders te zijn. Dat volgde na pogingen van Rusland om de verkiezingen te beïnvloeden.

Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen een archief van alle politieke Snapchat-advertenties uit 2018 downloaden. Ook is een voorlopig overzicht van advertenties uit 2019 te vinden.


Onze Ambassadeurs