Basisscholen lieten in 2018 minder geld op plank liggen dan in 2017

Geschreven door Redactie

Vorig jaar lieten basisscholen minder geld op de plank liggen dan een jaar ervoor, schrijft Trouw op basis van cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). 

De schoolbesturen hielden in 2018 in totaal 5,9 miljoen euro over op een begroting van iets minder dan 11 miljard. In 2017 was dat overschot ruim 106 miljoen euro op een begroting van ruim 10 miljard,

De sectororganisatie voor het primair onderwijs, de PO-raad, geeft aan dat de hogere uitgaven van de scholen in 2018 onder meer een gevolg zijn van een investering van 70 miljoen euro in de cao die is afgeschoten vorig jaar. Per school verschillen de overige uitgaven die bijvoorbeeld betrekking hebben op het lerarentekort of extra investeringen in lesmateriaal.

De afgelopen tijd heeft de raad de schoolbesturen opgeroepen om meer geld uit te geven. "Dat lijkt zijn vruchten af te werpen. De sector vaart financieel steeds scherper aan de wind", aldus Rinda den Besten, voorzitter van de vereniging voor basisschoolbesturen in de krant.

Er was vorig jaar kritiek op de hoge reserves van de scholen. De scholen die te veel geld op de plank hadden liggen, zijn door ministers Arie slob en Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) daarop aangesproken.

"Onderwijsgeld mag niet onnodig op de plank blijven liggen, maar moet worden ingezet voor leerlingen en studenten", schreven de ministers in een Kamerbrief in juni. "Sparen mag nooit een doel op zich zijn en al helemaal niet doelloos gebeuren."

Een overschot is volgens de PO-raad onder meer te verklaren doordat scholen na afloop van een paar jaar pas horen hoeveel geld ze zullen ontvangen. Besturen zijn hierdoor vaak voorzichtig in de begroting en hierdoor houden ze in oktober meer geld over.


Onze Ambassadeurs