Corona verdiept de kloof in de samenleving

Geschreven door Redactie

"Mensen hebben door corona echt een mentale opdoffer gekregen. We gaan de gevolgen daarvan nog jaren zien." Dat zegt Herma Hofmeijer, directeur van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland (MDF).

MDF helpt mensen en gezinnen in Lelystad, Zeewolde en Dronten die in de problemen zitten of dreigen te komen. Dat kan bijvoorbeeld komen door geldproblemen, of doordat mensen geestelijk in de knoop zitten. Mensen die het al lastig hadden voor 2020 hebben het volgens MDF vaak extra moeilijk gekregen in het afgelopen jaar. "De kloof die er al was in de samenleving, is verdiept. Dat zie je echt", zegt Hofmeijer.

'Hulp op afstand'

"Juist deze groep heeft extra veel stress gekregen, bijvoorbeeld omdat ze hun baan verloren en schulden maakten", zegt Hofmeijer. Ook het feit dat kinderen opeens maanden thuis waren, zorgde voor problemen, bijvoorbeeld in de opvoeding. "Normaal proberen wij snel te helpen en zijn er veel instanties die mensen met problemen onze kant op sturen. Maar door alle coronamaatregelen vielen veel van deze instanties weg. Zo waren buurthuizen, bibliotheken en scholen gesloten vanwege de coronaregels", legt Hofmeijer uit.

Ook het hulp bieden moest te vaak op afstand, heeft Hofmeijer gezien. "Ik weet dat sommige van mijn medewerkers tegen de adviezen in toch bij gezinnen over de vloer zijn geweest, omdat hulp geven anders niet kon. Niet iedereen heeft een computer of een telefoon. En als die er wel zijn, weet lang niet iedereen hoe je er mee kan werken."

'Wacht niet te lang'

De langdurige stress kan volgens Hofmeijer nog jaren nawerken. Ze verwacht dat we dat gaan terugzien in het aantal mensen met psychische problemen. De directeur benadrukt dat mensen die problemen hebben zich moeten melden bij de MDF. Bijvoorbeeld bij schulden. "We zien op dit moment nog geen verhoogde vraag naar schuldhulpverlening, maar verwachten die wel. Mensen wachten soms wel vijf jaar tot ze om hulp vragen. Dat is zonde. Want dan zijn de problemen meestal groter dan ze oorspronkelijk waren. Ik roep mensen echt op om direct te komen."

Onze Ambassadeurs