Subsidie tegen geluidsoverlast volgende maand beschikbaar

Geschreven door Redactie

Flevolanders die geluidsoverlast hebben van provinciale wegen kunnen vanaf volgende week subsidie aanvragen.

Met het geld kunnen ze hun huizen aanpassen om het geluid beter buiten te houden.

Of en hoeveel subsidie er per 1 oktober aangevraagd kan worden, is afhankelijk van hoeveel geluidsoverlast er binnenin de woning is. De subsidie is beschikbaar voor woningen waarbij dat 55 decibel of meer is. Volgens de provincie gaat het om ruim duizend woningen langs onder meer de Hogering in Almere, Biddingringweg in Dronten en Marknesserweg in Marknesse.

Het verminderen van geluidsoverlast in huis kan bijvoorbeeld door extra isolerend glas te laten plaatsen, of zwaardere betimmering aan te (laten) brengen op de gevel. Het aanpassen van woningen met een overlast tussen 60 en 65 decibel kan volgens de provincie tussen de 15.000 en 20.000 euro kosten. Bewoners die hun huis aan willen passen, kunnen de helft van de kosten als subsidie aanvragen. Per huis kan er maximaal 10.000 euro aangevraagd worden.

Geluidsschermen

Langs de wegen die tussen de 55 en 60 decibel voortbrengen, plaatst de provincie zoveel mogelijk geluidsschermen. Op sommige plekken kan dat bouwtechnisch niet of zijn de kosten ervan te hoog. Omwonenden van die plekken kunnen ook subsidie aanvragen. Zij kunnen 25 procent van de aanpassingskosten als subsidie aanvragen.

Voor de schermen en de subsidie voor deze wegen heeft de provincie 2,7 miljoen begroot.

Onze Ambassadeurs