Taskforce brengt stikstofproblematiek in kaart

Geschreven door Redactie

Binnen de gemeente Almere is een taskforce stikstofproblematiek actief. Sinds in mei de Raad van State besloot dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen niet voldoet, staan allerlei bouwplannen op losse schroeven.


Volgens de gemeente Almere heeft dit grote consequenties voor de projecten, bestemmingsplannen en vergunningen in de stad. Welke dat in Almere zijn, is nog onbekend. Eerder werd al gesproken over de Floriade en het gebied Almere Poort Buitendijks. Op een eerdere lijst van de provincie Flevoland stonden veel Almeerse woningbouwprojecten, met in totaal meer dan 3000 woningen.


Omdat het Rijk nog geen oplossing heeft voor de stikstofproblematiek, zoekt de gemeente zelf uit welke mogelijkheden er zijn om projecten door te kunnen laten gaan. De taskforce brengt in kaart welke gevolgen de uitspraak van de Raad van State heeft. Daarvoor moest de gemeente wel extra personeel inhuren à 175.000 euro.


Wat is stikstof?

Stikstof (N2) is een kleur- en reukloos gas dat overal om ons heen is. Ongeveer 78% van de lucht bestaat uit stikstof, dat van zichzelf niet schadelijk is voor mens en milieu. Maar er zijn ook verbindingen van stikstof in de lucht die wel schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu. Dit zijn stikstofoxiden (NOx, een verbinding van stikstof en zuurstof) en ammoniak (NH3, een verbinding van stikstof en waterstof).


Stikstofoxiden komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen van het verkeer en de uitstoot van industrie. Ammoniak (NH3) komt met name van dieren in de veeteelt.


Waarom is dit een probleem?

Te veel stikstofoxiden in de lucht, of een hoge stikstofoxideconcentratie, is schadelijk voor de gezondheid. Vooral mensen met longklachten en astma hebben er last van.


Daarnaast komen de stikstofoxiden en ammoniak uiteindelijk weer op de grond terecht. Dit heet stikstofdepositie. De depositie van stikstofoxiden en ammoniak zorgt ervoor dat de bodem rijk wordt aan voedingsstoffen. Dat is vooral in natuurgebieden een probleem.


Zeldzame planten die het juist goed doen op voedselarme grond, verdwijnen daardoor. Zo verdringen de brandnetels bijvoorbeeld de orchideeën. Daarmee verdwijnen ook dieren die van die zeldzame planten leven. We zeggen dan dat de biodiversiteit (het aantal verschillende soorten planten en dieren) afneemt.


Bron: RIVM

Onze Ambassadeurs