Gemeente verliest rechtszaak en moet rapporten Oosterwold verstrekken

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere moet twee taxatierapporten verstrekken aan belangstellenden voor een kavel in Oosterwold.

Dat heeft de rechter besloten in een kort geding tussen 13 belangstellenden en de gemeente Almere.  

De grondprijs voor de Almeerse nieuwbouwwijk Oosterwold werd in februari verhoogd van 42 euro naar 74 euro per vierkante meter. Via de rechter wilde de belangstellenden afdwingen dat de gemeente Almere de taxatierapporten openbaar maakt. Maar de gemeente wil dat niet omdat het de positie van de grondeigenaar, het Rijksvastgoedbedrijf, zou schaden. 

Eerder dit jaar werd er voor 44 initiatiefnemers die een huis bouwen in Oosterwold een overgangsregeling getroffen. Zij mochten de grond alsnog voor de oude, dus lagere grondprijs kopen. De 13 personen die naar de rechter stapten vielen buiten de boot. Volgens de rechtbank hadden de belangstellenden zich ruim voor de januari al ingeschreven voor de kavels.  

De rechtbank schrijft: "Dat de gemeente Almere ‘gewichtige redenen’ had om de taxatierapporten geheim te houden, is niet voldoende onderbouwd. De gevraagde dwangsom wordt niet opgelegd, omdat de rechter vertrouwt op de toezegging van de gemeente dat zij zich vrijwillig aan het vonnis zal houden".

Onze Ambassadeurs