Wethouder: woningmarkt rampzalig hard geraakt door stikstofproblemen

Geschreven door Redactie

Het stilleggen van woningbouwplannen als gevolg van de stikstofproblematiek pakt rampzalig uit.

Dat schrijft de Almeerse wethouder Maaike Veeningen woensdag in een opiniestuk in de Telegraaf. 

Veeningen waarschuwt voor 'een ongekende crisis' als er niet snel oplossingen komen die zorgen dat bouwbedrijven weer aan de slag kunnen. Dat is niet alleen in het belang van de bouwsector, maar voor de hele samenleving zo zegt ze. Veeningen wijst op de woningnood die door de bouwstop alleen maar verder toeneemt. "En dat terwijl de bouwsector slechts 0,6 procent bijdraagt aan de totale stikstofneerslag." De schadelijke gevolgen van een bouwstop staan volgens de wethouder "volstrekt niet in verhouding tot het aandeel van 0,6 procent van het probleem".  

"Er was al een woningcrisis voordat de stikstofproblematiek ontstond. De plotselinge rem op de vergunningverlening en een dreigende sloop van de bouwsector is het laatste wat wij kunnen gebruiken." Zonder maatregelen om de bouw weer op gang te krijgen kan er in Almere en vele andere gemeenten vrijwel niets meer constateert Veeningen. "Een ramp voor onze bouwstad, terwijl stoppen met bouwen de stikstofneerslag nauwelijks terugdringt." 

Veeningen doet een oproep richting het kabinet om snel met maatregelen te komen. Haar eigen partij, D66, is volgens de wethouder de enige coalitiepartij die daar serieus aan werkt. 

Onze Ambassadeurs