Gemeente speurt naar vermogens in buitenland

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere is actief op zoek naar mensen die een uitkering krijgen en daarnaast vermogen hebben in het buitenland. Dat zegt Jeffrey Schouten, sociaal rechercheur van de gemeente in Binnenlands Bestuur. Het gaat om mensen die een uitkering krijgen vanuit de Participatiewet.


Bij de 5300 Almeerders die zo'n uitkering krijgen is gekeken naar zaken als leeftijd en vakantiegedrag. De gemeente doet niet specifiek onderzoek op basis van één nationaliteit, uit angst te worden teruggefloten door de Centrale Raad van Beroep vanwege discriminatie. 


Van 75 Almeerders die een uitkering krijgen, zijn gegevens opgevraagd over bijvoorbeeld watergebruik omdat mensen die lang in het buitenland verblijven minder water in Nederland gebruiken. Naar 27 bijstandsklanten is volgens Schouten een onderzoek gestart waarvoor het Internationaal Bureau Fraude-informatie is ingeschakeld. 


"We hebben één vermogen van 243.000 euro kunnen traceren op Curaçao en we vonden iemand die in Duitsland werkt, maar dat niet bij de gemeente Almere opgaf", aldus Schouten. 


Vanaf eind dit jaar worden nog eens honderden zaken onderzocht. Het onderzoek richt zich volgens Schouten op zoveel mogelijk nationaliteiten, ook de Nederlander die een vakantiehuis in het buitenland kan hebben.

Onze Ambassadeurs