Nieuwe Lokale Omroep van start in Almere

Geschreven door Redactie

Vanaf 5 november kunnen inwoners van Almere luisteren naar hun nieuwe radiozender: EASY FM. In de ether te vinden op 95.5 FM.

Eerder dit jaar kreeg Productie Fabriek Almere de omroep licentie van het Commissariaat voor de Media, waarmee zij in staat is gesteld een publieke omroep in Almere te exploiteren.

De radio zender Easy FM begint volgende week met haar uitzendingen. De televisiezender KIJK Almere zal eind van dit jaar van start gaan.   

Easy FM krijgt professionele uitstraling 

Arno van Boven, directeur radio: “Met EASY FM willen we lokale radio neerzetten met een professionele uitstraling. Een zender die zich qua presentatie kan meten aan de landelijke radio. De lokale omroep van vroeger werkt niet meer. Dat blijkt ook uit het aantal omroepen dat stopt of failliet gaat. Het ‘houtje touwtje’ format dat in de jaren 90 nog werkte is niet meer van deze tijd. Toen had je een uurtje Jazz, Politiek, Kerk, Sport, Cultuur en iedere inwoner van de stad die een muziekprogramma wilde maken kreeg zendtijd, hoe amateuristisch dat programma ook klonk. De gemeente subsidieerde dan zo’n omroepstichting. Die stichting huurde een (vaak) te duur pand, liet dat inrichten met studio’s voor radio en televisie en daarna was het geld op. Dan moesten de programma’s nog worden gemaakt. De deur stond dus noodgedwongen open voor vrijwilligers zonder kennis van zaken die, hoe goed bedoeld ook, aan de slag gingen in de programmering. En dat hoorde en zag je dan natuurlijk terug op die lokale radio en televisie: gebrek aan kwaliteit. Met als gevolg dat er slechts zeer beperkt naar die lokale omroepen werd geluisterd en gekeken. Dat gaan wij dus anders doen.” 

Geen dure studio 

De radio zender Easy FM en KIJK Almere TV hebben er bewust voor gekozen geen dure studio’s in te richten. De zenders werken ‘lean and mean’. Een uitzend-server en speciaal ontworpen software zorgen er voor dat de respectievelijke medewerkers vanaf hun eigen computer hun bijdrage kunnen uploaden naar de server, die daarna de programma’s uitzendt. Het geld dat hiermee wordt bespaard, komt weer ten goede aan de programmering. De zender staat op het WTC Almere waardoor het signaal ook ver buiten de stad te horen is. 

Programmering 

Gedurende 24 uur zal op de hele uren het nieuws uit Almere op Easy FM te horen zijn. Van maandag tot en met vrijdag van 19:00 – 21:00 uur zal iedere avond het praatprogramma De Tafel Op 2 live worden uitgezonden vanuit het ‘Glazen Huis’. In deze radio serre op de eerste verdieping van restaurant Nul36 aan de Grote Markt is een radio presentatieruimte ingericht, van waaruit iedere avond met gasten wordt gesproken over actuele onderwerpen. Op maandag over sport, dinsdag over politiek, woensdag over gezondheid en nieuws uit de wijken, op donderdag met en over jongeren en op vrijdag over kunst en cultuur. De programmering zal in de loop van het komende jaar geleidelijk worden uitgebreid, waarbij ook in het weekend live radio programma’s te verwachten zijn. Burgemeester Franc Weerwind heeft al toegezegd geregeld langs te komen. 

Eigen Nieuwsdienst 

 

Easy FM is gevestigd in het World Trade Center Almere en heeft hier een eigen Nieuwsdienst. We verzamelen persberichten en houden het lokale nieuws goed in de gaten. Zo hoeven we niet het Nieuws te lenen van kranten of online nieuwssites. We zijn liever onafhankelijk dan dat we met partijen samenwerken in de nieuwsvoorziening. Dat heeft Almere ook nodig, een diversiteit aan media. Onze nieuwslezers zijn professioneel en geschoold en brengen op de hele en halve uren actueel nieuws uit Almere. We gaan ook lokale journalisten inlijven en waar nodig opleiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat ons Nieuws een aanvulling is op dat van collega’s uit Almere, aldus Van Boven. 

 

EASY FM is te beluisteren op 95.5 MHz FM, en binnenkort ook via de kabel en DAB+.  Website www.easyfm.nl 

Programmering maandag t/m vrijdag 

05-07 uur     Tom Jacobs – Vroege Dienst 

07-09 uur     Bart van der Molen – De Ochtendshow 

09-13 uur     Tanja Jess – Koffie Radio  

13-15 uur     Leon Geers – Easy @ Work 

15-17 uur     Jurgen Piree – Easy @ Work 

17-19 uur     Peter Teekamp – De Avondspits 

19-21 uur     De Tafel op 2 (talkshow live)* 

21-24 uur     Rosa G met Soul en R&B 

24-02 uur     Eric Valentijn – Love Songs 

02-05 uur     Nonstop 

 

Zondag 

10-11 uur      Petrie op Zondag 

*De Tafel Op 2 heeft iedere avond een ander thema: 

Maandag:           Sport 

Dinsdag:             Politiek 

Woensdag:         Gezond zijn in Almere (19:00 – 20:00) 

                            kijk op de wijk (20:00 – 21:00) 

Donderdag:        Ally Jong 

Vrijdag:                Kunst en Cultuur


Onze krant nog niet ontvangen?