Ziekenhuizen onder druk door stijging aantal huidkankerpatiënten

Geschreven door Redactie

De druk op ziekenhuizen lijkt te groot te worden doordat het aantal patiënten in Nederland met huidkanker in een hoog tempo toeneemt. Dat staat in het op dinsdag gepubliceerde rapport Huidkanker in Nederland, gepubliceerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). 

Onderzoekers hebben van de afgelopen dertig jaar de ontwikkelingen in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat er jaarlijks 70.000 nieuwe gevallen bijkomen. Dit komt neer op gemiddeld negenhonderd huidkankerpatiënten per ziekenhuis per jaar, aldus het IKNL.

Het IKNL stelt dat de huidkankerzorg op de schop moet om de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Deze dreigt de komende jaren anders toe te gaan nemen. Een betere samenwerking tussen dermatologen en huisartsen zou noodzakelijk zijn.

Er zou ook een nationaal preventieplan moeten komen om de stijging van het aantal huidkankergevallen af te remmen.

Overmatige blootstelling aan uv-straling van de zon of een zonnebank is de belangrijkste oorzaak is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Het IKNL pleit er dus voor om mensen te waarschuwen voor de gevaren van de zonnebank en ze wijzen mensen op het zorgvuldig gebruik van zonnebrandcrème.