Nederlandse bijdrage aan de EU schiet omhoog naar 13 miljard euro per jaar

Geschreven door Redactie

De komende jaren dreigt de Nederlandse bijdrage aan de meerjarenbegroting van de Europese Unie flink te stijgen. Dat bevestigt het ministerie van Financiën na berichtgeving van Het Financieele Dagblad (FD). De jaarlijkse brutoafdracht aan de EU-begroting zal de komende zeven jaar naar zo’n 13 miljard euro stijgen: een stijging van 62,5 procent. 

De hogere afdracht zal gelden voor de nieuwe meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 waar op dit moment aan gesleuteld wordt. Het grootste deel van de stijging van de bijdrage is te danken aan de afschaffing van de korting voor nettobetalers.

Sinds 2007 krijgt Nederland een korting van ongeveer 1 miljard euro per jaar. Deze korting bestaat uit een vaste korting van zo’n 700 miljoen euro plus een lagere btw-afdracht. Dit scheelt nog eens enkele honderden miljoenen euro’s.

Nederland betaald in de huidige meerjarenbegroting ongeveer 8 miljard euro per jaar bruto. Ons land krijgt ongeveer 2,5 miljard euro via subsidies terug. De nettoafdracht komt momenteel dus neer op zo’n 5,5 miljard euro. Het is niet bekend hoe groot de nettoafdracht zal zijn in de nieuwe meerjarenbegroting.

Volgens het kabinet is de stijging van 62,5 onacceptabel. Nederland behoort tot de grootste nettobetalers. Ons land draagt per hoofd van de bevolking het meest bij aan de huidige meerjarenbegroting.


Onze krant nog niet ontvangen?