Pijnlijke maatregelen op komst

Geschreven door Redactie

De maatregelen die nodig zijn om de gemeentelijke financiën op orde te krijgen, zullen de stad pijn doen. Dat zegt de nieuwe Almeerse wethouder van financiën Julius Lindenbergh. Welke maatregelen dat zijn, weet hij vooralsnog niet.


Onlangs werd duidelijk dat de gemeente Almere structureel 9 miljoen euro minder krijgt uit het gemeentefonds. Dat betekent dat de gemeente minder te besteden heeft dan nu. De wethouder wil samen met de gemeenteraad kijken hoe het probleem opgelost kan worden. Tijdens de presentatie van de begroting van volgend jaar in oktober komt hij met concrete voorstellen. 


Nog meer tegenvallers 

Naast minder geld uit het gemeentefonds sluit de nieuwe wethouder extra tegenvallers niet uit. Lindenbergh: "het heeft te maken met een aantal zaken dat uitgezocht moeten worden. De kwesties werden onlangs in een besloten sessie met de gemeenteraad gedeeld. Het zijn voornamelijk zaken die te maken hebben met de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning". De wethouder kan niet precies vertellen wat de omvang van de nieuwe tegenvallers is. Het kan volgens hem om miljoenen gaan.


Nog een pijnlijk moment voor de nieuwe wethouder 

Julius Lindenbergh werd vorige week geïnstalleerd als nieuwe wethouder financiën. Hij volgde Jaap Lodders op die onlangs wegens persoonlijke omstandigheden vertrok.


De nieuwe wethouder werd geconfronteerd met een rekenfout over de inkomsten van de aangekondigde toeristenbelasting. In april besloot het college van B en W deze belasting te gaan heffen. Dat zou elk jaar een bedrag van 1,4 miljoen euro opleveren. Volgens Lindenbergh klopt dat bedrag niet. 


Wat het precies gaat worden, weet de wethouder nog niet maar hij schat in dat het zo'n 500.000 euro minder wordt. Lindenbergh heeft daarover excuses aan de gemeenteraad aangeboden en komt binnenkort met de juiste cijfers.

Onze Ambassadeurs