ABN AMRO gaat klanten controleren om financiële criminaliteit op te sporen

Op verzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) gaat ABN AMRO al zijn particuliere klanten controleren om criminaliteit zoals witwassen en belastingfraude op te sporen. Dat maakt ABN AMRO woensdag bekend bij de publicatie van de kwartaalcijfers. 

ABN AMRO-topman Kees van Dijkhuizen schrijft: “"DNB heeft onlangs bepaald dat we al onze particuliere klanten in Nederland moeten doorlichten. In het algemeen zullen we in alle onderdelen van de bank de nodige herstelmaatregelen nemen om ervoor te zorgen dat aan alle wet- en regelgeving wordt voldaan. Sancties, zoals boetes, kunnen worden opgelegd door de autoriteiten.”

Het is nog niet duidelijk of ook andere Nederlandse banken hun particuliere klanten moeten gaan doorlichten. ABN AMRO steekt in ieder geval 114 miljoen euro in een verbeterplan voor de afdeling die onderzoek doet naar bijvoorbeeld verdachte transacties. Topman Van Dijkhuizen schrijft dat er nu meer dan duizend medewerkers zijn die volledig gewijd zijn aan onderzoek naar financiële criminaliteit en dat dit aantal de komende jaren sterk zal toenemen.

ING, een concurrent van ABN AMRO, trof vorig jaar een schikking met het Openbaar Ministerie (OM) vanwege tekortkomingen bij het onderzoek naar klanten en verdachte geldstromen.