Nederland moet meer geld uitgeven voor stimuleren Europese economie

Geschreven door Redactie

Aankomend president van de Europese Centrale Bank (ECB) Christine Lagarde vindt dat eurolanden zoals Nederland en Duitsland meer uit moeten geven. Die landen kunnen volgens de voormalige IMF-voorzitter hun begrotingsoverschotten inzetten om de economie in Europa te stimuleren.

In gesprek met de Franse radiozender RTL deed Lagarde haar uitspraken. "Waarom niet dat begrotingsoverschot gebruiken en investeren in infrastructuur? Waarom niet investeren in onderwijs en waarom niet investeren in innovatie?" 

Lagarde volgt de lijn van haar voorganger Mario Draghi. Hij verwees daarentegen niet vaak expliciet naar specifieke eurolanden.

Draghi stelde dat met de huidige lage renteniveaus in de eurozone het beleid van de ECB steeds minder effect sorteert. Daarom moet de economische stimulans bij overheden vandaan komen.

Christine Lagarde volgt Draghi op 1 november officieel op.