Gedeputeerde Fackeldey stomverbaasd over uitspraken minister

Geschreven door Redactie

Gedeputeerde Jop Fackeldey is stomverbaasd over de uitspraken die minister Ollongren heeft gedaan over windmolens op zee.

Volgens de Flevolandse politicus loopt de minister door de regionale plannen heen. Dat zegt hij dinsdag tegen het Financieele Dagblad.

Tijdens een presentatie van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI) zei de minister vrijdag tegen de NOS: "Laten we windmolens zoveel mogelijk op zee bouwen." Terwijl de regio’s juist bezig zijn om zonneweiden en windparken op het land te bouwen. In Flevoland zijn er onder meer Windplan Blauw en Windplan Groen.

'Loop daar dan niet doorheen'

Fackeldey is daarom niet blij met de uitspraken van de minister. "We hebben het in Nederland zo georganiseerd dat dertig regio's aan de slag zijn gegaan om plannen te maken voor meer hernieuwbare energie. Loop daar dan niet doorheen", trekt hij in het FD van leer.

"Het is prima om privé een mening te hebben, maar realiseer je dat het een ander gewicht krijgt als je het als minister zegt", vindt Fackeldey verder. "Dat is niet handig. Juist nu regio's in de fase zitten waarin ze proberen grotere participatie op gang te krijgen."

Een paar dagen geleden uitte gedeputeerde Jan de Reus ook zijn ongenoegen over de plannen van het Rijk. Hij vindt dat de overheid geen grotere rol moet krijgen bij woningbouw in provincies met grote huizentekorten.

Onze Ambassadeurs