Oud-burgemeester zet metrolijn Almere-Amsterdam boven Lelylijn

Geschreven door Redactie

Wat te doen met het investeringsfonds van 20 miljard om de Nederlandse economie een impuls te geven? Het aanleggen van de Lelylijn is één van de suggesties die dan vaak genoemd wordt. Maar oud-burgemeester Annemarie Jorritsma van Almere ziet meer in een metrolijn tussen Almere en Amsterdam.


De lobby voor de spoorverbinding tussen Groningen en Amsterdam wint aan populariteit. De provincie Friesland wil al een voorstel indienen om het 'Wopke-Wiebesfonds' hiervoor in te zetten. Maar als het aan Annemarie Jorritsma ligt, laat de politiek de oren niet te veel hangen naar lobbyisten.

Er moet volgens haar vooral gekeken worden de potentiële opbrengsten van nieuwe infrastructurele verbindingen, zegt ze in de podcast POEN van NPO Radio 1. daarin reageert ze op verschillende ideeën die worden genoemd voor de 20 miljard. Daaronder dus ook de Lelylijn. 


"Bij al die projecten geldt elke keer dat daar altijd van uitgerekend moet worden: wat is daar de opbrengst van? Daar hebben ze systemen voor. Die moeten ze vooral hanteren." Jorritsma vreest dat wanneer de politieke lobby de boventoon voert er geïnvesteerd gaat worden in de verkeerde projecten. "En dat zou niet goed zijn. Daarmee heb ik niet gezegd dat de Lelylijn een slecht idee is. Maar dat moet wel via de normale route heel goed beoordeeld worden." 


De oud-burgemeester van Almere, die op dit moment fractievoorzitter van de VVD in de Eerste Kamer is, laat de kans niet onbenut om nog maar eens te pleiten voor haar eigen favoriete IJmeerlijn. "Ik weet zeker dat er veel meer infrastructuur-investeringen voorgesteld zullen worden. Ik zelf ben een heel groot voorstander natuurlijk voor de verbinding tussen Almere en Amsterdam. De metro-verbinding via IJburg."

Onze Ambassadeurs