Eerste patiënt voor nazorg stamceltransplantatie in Flevoziekenhuis
Patiënten uit de regio kunnen voortaan in Almere terecht voor de complexe zorg rond een stamceltransplantatie.
Dit is mogelijk door de intensieve samenwerking tussen het Flevoziekenhuis en het Amsterdam UMC, en het behalen van de kwaliteitscriteria waaraan het Flevoziekenhuis nu voldoet. Deze maand is de eerste patiënt behandeld.
Stamceltransplantatie Patiënten met bijvoorbeeld beenmergkanker (multipel myeloom) of lymfeklierkanker kunnen in aanmerking komen voor een autologo stamceltransplantatie (transplantatie van eigen stamcellen). Genezing is niet altijd mogelijk bij patiënten die deze behandeling ondergaan. De behandeling heeft als doel de ziekte te genezen of deze langdurig te vertragen.
Eerste patiënt Mevrouw Van Rijn uit Almere heeft onlangs een stamceltransplantatie ondergaan. Zij is de eerste patiënt die de eerste kwetsbare weken na de transplantatie in het Flevoziekenhuis is behandeld. De behandeling was zwaar, maar ze kijkt goed terug op haar opname in het Flevoziekenhuis. “Ik ben na de behandeling in het Amsterdam UMC met de ambulance naar Almere gebracht. Daar verbleef ik op de net geopende verpleegafdeling interne geneeskunde. Prachtige kamers. De verpleging, de dokter en ook het eten vond ik top! Ik heb een zware periode gehad. Ik had bijvoorbeeld veel moeite met eten en drinken en medicatie slikken. Daar is goed rekening mee gehouden en op ingespeeld. Het is heel belangrijk dat je als patiënt goed blijft aangeven wat je nodig hebt”.
Hematoloog Koen de Heer legt uit: “Bij een stamceltransplantatie nemen we eerst gezonde stamcellen af. Die vriezen we in. Stamcellen maken in het beenmerg je bloedcellen aan. En bloedcellen heb je nodig om te kunnen leven. Na het afnemen van de stamcellen kunnen we een zeer zware chemokuur toedienen. Deze kuur is een goed middel tegen de kwaadaardige ziekte, maar de beenmergstamcellen kunnen er niet tegen. Deze sterven af. Daarom dienen we na de chemokuur stamcellen toe. Na twee zware weken van weinig weerstand maken de stamcellen weer bloedcellen aan in het beenmerg.” Die zware weken (de dip-periode) kunnen de patiënten sinds kort in het Flevoziekenhuis doorbrengen.
Extra criteria voor speciale zorg Om de speciale zorg te mogen bieden, moet het Flevoziekenhuis voldoen aan speciale criteria. Artsen en verpleegkundigen extra zijn opgeleid. Er zijn speciale kamers beschikbaar. Daarnaast is er 24/7 een hematoloog (arts gespecialiseerd in bloedziekten) beschikbaar.
Samenwerking met het Amsterdam UMC Het Flevoziekenhuis en het Amsterdam UMC werken al jaren intensief samen. Door krachten te bundelen kunnen beide ziekenhuizen doen waar ze goed in zijn. De kwaliteit van de zorg in de regio neemt toe. Voor patiënten betekent dit het volgende:
Er zijn meer behandelingen dichter bij huis beschikbaar.