Raad blij met uitleg over kosten musicaltheater

Geschreven door Redactie

De uitleg van wethouder Hilde van Garderen over de 120.000 euro die de gemeente uitgeeft aan de komst van een musicaltheater naar Almere is door alle politieke partijen geaccepteerd.

Het CDA had het onderwerp op de agenda gezet omdat er gevreesd werd dat het geld gebruikt zou worden voor een haalbaarheidsonderzoek. Het CDA, en ook andere partijen, vinden dat dit door het bedrijf zelf betaald moet worden.  

"Het is absoluut geen haalbaarheidsonderzoek", legt wethouder Van Garderen uit. "De mensen van New Productions maken zelf hun businesscase. Wij stoppen ambtelijke inzet in het gereedmaken en het onderzoeken van de juiste locatie en alles wat daarbij komt kijken." 

De politieke partijen in de raad waren blij met de uitleg van de wethouder en in meerderheid positief over de komst van het musicaltheater.  

"We hadden er wel wat vraagtekens bij", legt René Claessens van het CDA uit. "We hebben al het KAF en Vis à Vis. Het musicaltheater zou aanvullend aanbod kunnen zijn waardoor het concurrentie is voor deze partijen en dat is niet wenselijk." 

Maar het CDA is inmiddels gerustgesteld door de wethouder. "Door haar uitleg, dat het geld niet is bedoeld voor een haalbaarheidsonderzoek en dat het musicaltheater een aanvulling is op het culturele aanbod en niet concurrerend is met andere partijen, kijken wij uit naar de presentatie van de verdere plannen." 

Ook de PVV begrijpt de uitleg van de wethouder. "Het blijkt dat de helft van het geld terug komt bij doorgang van de plannen en dat de andere helft van het bedrag al door de raad was goedgekeurd dus wat ons betreft is het oké." 

Het theater is een initiatief van producent New Productions en investeringsmaatschappij Amerborgh. Als locatie wordt het Atlantisstrand aan de zuidkant van het Weerwater genoemd, vlak naast het Floriadeterrein. New Productions en Amerborgh zijn verantwoordelijk voor de musical Soldaat van Oranje en komen binnenkort met de opvolger daarvan. Die musical gaat Nieuw Amsterdam heten.