Vanavond is het tijd voor Sint Maarten!

Geschreven door Redactie

Sint Maarten, voor velen een leuke avond om naar uit te kijken. Voor anderen een avond waarbij de deurbel continu rinkelt. Doe jij vanavond mee aan Sint Maarten?

Sint Maarten

Kinderen bereiden zich op school voor en bouwen de leukste lampion creaties. Vaak in groepen langs de deuren om liederen te zingen in ruil voor snoep. Een Nederlandse traditie, maar waar komt het eigenlijk vandaan?

Wist je dat Sint Maarten gevierd wordt in sommige streken van België, Nederland, Noord-Frankrijk, sommige Duitstalige gebieden, Portugal, Hongarije en op het eiland Sint Maarten?

Sint Maarten is de kerkelijke feestdag van Martinus van Tours en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-Mette genoemd. De invulling die aan dit feest gegeven wordt verschilt van streek tot streek.

Oorsprong

Over de ontstaansgeschiedenis van het feest wordt veel gespeculeerd. Vaak wordt verondersteld dat het feest teruggrijpt op een Germaans winterfeest, maar ook een zuiver kerkelijke oorsprong is mogelijk. Wel duidelijk is dat de ontwikkeling tot een algemeen, door alle gezindten gevierd, volksfeest tamelijk recent is.

Ontwikkeling

Als bedelfeest was Sint-Maarten lange tijd een feest voor de armen. Rijke burgers zagen hun kinderen er liever niet aan mee doen. Pas in de jaren 20 en 30 van de 20e eeuw veranderde deze houding. Het Sint-Maarten werd toen juist gezien als een mooie, eigen traditie, die behouden moest worden.

Met de opkomst van Halloween in veel Europese landen, is in dezelfde tijd van het jaar een concurrerend straatfeest ontstaan, dat vooral bij de schooljeugd populair is. In het kader van de ontkerstening zijn veel organisaties in Duitsland ertoe overgegaan om het sint-maartensfeest om te dopen in "Lichterfest" (Lichtjesfeest).

Onze Ambassadeurs